Ordningsregler

Ordningsregler

Ansvar för ordningen


Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna.


Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset/husen. Alla är skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har Du inte bara nyttjanderätten till en bostad i föreningens hus utan Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemma


För vem gäller reglerna


Ordningsreglerna gäller inte bara Dig som bostadsrättshavare. Även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för andrahandshyresgäster.


Vad händer om ordningsreglerna inte följs


Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om Du skall få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning.Först måste styrelsen anmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter och om medlemmen eller hyresgästen trots anmaningen inte följer reglerna kan det blir fråga om uppsägning


Ordningsreglerna


Med stöd av bostadsrättslagen och föreningens stadgar har styrelsen utfärdat följande ordningregler.


  1. Bostadsrättsinnehavaren skall vara aktsam om och vårda egen lägenhet och föreningens egendom i övrigt.

  2. Om det i lägenheten uppstår en sådan skada, att dess avhjälpande ej kan uppskjutas, skall styrelsen omedelbart underrättas härom. Sådant meddelande kan lämnas via felanmälan på föreningens hemsida. Lämna också en papperskopia på felanmälan i din ports föreningsbrevlåda. Vid dröjsmål med att underrätta styrelsen eller att fullständigt avhjälpa skadan kan medlem komma att svara för skadan själv. Anmälan skall även göras om avlopp blivit tilltäppta, om element läcker eller om ventilationen inte fungerar. I det fall vattenkran visar sig otät eller om toalett läcker skall det avhjälpas av medlemmen.

  3. I lägenheter får inte utföras näringsverksamhet, tjänsteutövning som kan störa övrig lägenhetsinnehavare eller bedrivas yrkes/affärsverksamhet utan styrelsens skriftliga medgivande. Lägenhet får ej heller användas som c/o-adress eller motsvarande för sådan verksamhet utan styrelsens skriftliga medgivande.

  4. Sophantering skall ske enligt anvisningar och med omsorg så att föreningens gemensamma utrymmen inte smutsas ned eller slits i onödan

  5. Grovsopor eller annat avfall som inte är kökssopor som skall slängas i samband med avflyttning skall slängas genom medlemmens egen försorg och inte i föreningens soprum. Möjlighet finns att slänga farligt avfall på bensinmack alternativt Hagby återvinningsstation.

  6. Ingen förvaring får ske i trapphusen

  7. Vintertid skall tillses att frysskada på vattenledning ej uppstår på grund att fönster eller dörr lämnats öppen. Vattenkran får ej lämnas öppen, detta gäller även om vattnet är avstäng

  8. Ventilation får ej stängas av eller täppas till. Detta gäller både inlopp vid fönster, utlopp i badrum och fläkt ovanför spisen.

  9. Farliga djur får ej vistas i föreningens fastighet. Om ofarligt djur hyses i lägenheten skall tillses att de inte förorenar, gör ofog eller för oljud. I det fall husdjur lämnar lägenheten skall de hållas kopplade på föreningens fastighet i dess helhet. Därmed får ej lösa djur finnas på t.ex. lekpark, garage, parkering, grönområden eller trapphus. Djur får ej bindas eller lämnas i trapphusen. Husdjursägare svarar strikt för att hålla rent efter djuren samt i övrigt för skador och andra olägenheter. Detta enligt lag och föreningens ordningsregler

  10. De särskilda föreskrifter som gäller TV-anläggningen skall följas. Utomhusantenn eller parabol får inte uppsättas utan styrelsens skriftliga medgivande. Troligtvis lämnas inte sådant medgivande om inte synnerliga skäl föreligger.

  11. Markiser, altaner, plank och staket, samt övriga anordningar, får uppsättas endast om de beträffande färg, form och utförande i övrigt godkänts av styrelsen.

  12. Skyltning genom anslag utom lägenheten får ej ske utan styrelsens skriftliga medgivande. Troligtvis lämnas inte sådant medgivande om inte synnerliga skäl föreligger

  13. Bostadsrättsinnehavare skall rätta sig efter övriga föreskrifter som utfärdats av styrelsen.

  14. Vid utförande av musik eller användande av Hemmabio, Dator, TV, radio, grammofon etc. i lägenheten skall tillses att andra inte störs av det. I det fall en störning uppstår, tala förslagsvis med den störande parten. I det fall störningen inte upphör skall du kontakta styrelsens ordförande, dock gärna inte mitt i natten, även om så kan ske om det är akut.

  15. Undvik att gå och cykla över gräsmattor och planteringar. Framförande av motorfordon över gräsmattor och planteringar får ej förekomma

  16. Rökning skall i föreningens fastighet ske med hänsyn till övriga medlemmar. Tillse att rök inte kan störa annan lägenhet. Fimpar skall utan undantag kastas i rätt ordning, dvs. släckta i soporna. Man får inte röka eller fimpa ut genom fönster då detta förutom att det kan utgöra en störning, utgör en brandrisk. Rökning får inte ske i trapphusen. Medlemmar svarar för barn, gäster, och andra som man berett tillträde till fastigheten

  17. Brandfarligt materiel får ej förvaras i föreningens allmänna utrymmen. I förråd, garage, soprum, vindsförråd eller övriga delar av fastigheten som inte står under din ständiga tillsyn får du ej förvara brandfarligt eller giftigt materiel. Ex. vis bensin, diesel, thinner/andra lösningsmedel, nafta, tändvätska, aceton eller motsvarande

  18. Förekomst av ohyra, skadeinsekter eller liknande skall utan undantag anmälas till den skadedjursbekämpningsfirma som anvisas av föreningens försäkringsbolag. Kontakta styrelsen

  19. Om ett skjutvapen lagenligt förvaras i bostaden, skall det förvaras i säkerhetsskåp eller i något annat lika säkert förvaringsutrymme eller under säkert lås eller på annat lika betryggande sätt. En vapendel skall tas bort från vapnet så att det inte kan användas. Vapnet och vapendelen skall förvaras var för sig under säkert lås eller på annat lika betryggande sätt.

  20. Dessa ordningsregler skall jämväl iakttagas av bostadsrättsinnehavarens familj och gäster, eller dem som av honom inryms i lägenheten.




Ordningsregler för Balkong och Uteplats


Allmänt


Markis och vindskydd

För att fästa en markis i fastigheten krävs styrelsens medgivande. Endast vindskydd som inte fästs i fastigheten ( exklusive balkong) är tillåtet utan styrelsen medgivande. Färgen ska följa det nya färgvalet för markiser.Godkända färger på balkongskydd är äggskalsvitt eller svart, markiser på översta balkongerna skall vara äggskalsvita(undantagna är de markiser som monterats innan balkongerna fanns på plats).


Om grillning

Grillning i strid med dessa föreskrifter kan komma att polisanmälas. Grillning med kolgrill får endast ske i trädgård långt ut från fastigheten, aldrig på balkong. Iakttag sådana övriga regler, råd och föreskrifter som utges exempelvis av Storstockholms Brandförsvar.


Parabol

Uppsättning av parabol på uteplats eller balkong ar inte tillåten. Detta med anledning av att vi genom digitalbox från Comhem kan mottaga ett mycket stort antal kanaler, samt då man genom bredband från olika leverantörer genom telefonjacket också kan mottaga ett stort antal kanaler, exempelvis genom IP-TV.


Rökning

Visa hänsyn mot övriga medlemmar vid rökning.


Elinstallationer

Installationer av el som innebar någon typ av åverkan på fastigheten (exempelvis: skruv/borrhål, fastelinstallation) ska godkännas av styrelsen och alltid utföras av behörig fackman


Övrig montering

Montering av t.ex. terrassvärmare får ej ske om den innebar åverkan på husfasad eller balkonger. Använd företrädesvis fristående värmare.


Skaka sängkläder och piska mattor

Man får inte skaka sängkläder eller piska mattor på balkonger eller uteplatser. För piskning av mattor finns en piskställning mellan hus 13 och 15.


Balkong


Använda balkongräcket

Man får inte fästa saker i balkongräcket, förutom balkongvindskydd och ljusslingor runt jul, men man får inte göra någon åverkan (exempelvis skruva fast något) i vare sig i balkongräcket eller resten av balkongen.


Grillning

Grillning på balkong far endast ske på översta plan. Detta då ventilationsintag sitter i främre delen av fastigheten, samt i enlighet med Storstockholms Brandförsvars rekommendationer:"Att grilla på en inglasad balkong eller direkt under en balkong ar däremot livsfarligt. Orsaken är att man kan drabbas av kolmonoxidförgiftning om rökgaserna inte ventileras bort som de ska, Därför rekommenderar vi starkt att man inte grillar där "(www.storstockholm.brand.se 21 juni 2009, 12:41)


Grillning på översta plan kan ske med gasolgrill eller elgrill, aldrig kolgrill eller motsvarande. Visa hänsyn till övriga medlemmar


Gasol

Gasol för grill eller terrassvärmare far förvaras i behållare med storlek P11, med maximalt 2 gasoltuber per lägenhet (totalt) förvarade på fastigheten.OBS! Ingen förvaring av brandfarlig vara är tillåten i vindsförråd.


Glasa in

Det är inte tillåtet att glasa in balkongen.


Husdjur

Husdjur får bara uppehålla sig på balkong så länge de inte stör övriga medlemmar. Man far inte borsta eller tvätta husdjur på balkongen. Tänk på att ditt djur kanske hårar och att de håren kanske hamnar i grannens lunch. Undvik därför i möjligaste mån att ha djur på balkongen.


Mata fåglar

Man får inte mata fåglar på balkongerna.


Blomlådor

Eventuella balkonglådor ska hänga inåt balkongen. Man får inte hänga saker utanpå balkongen eller på balkongräcket förutom blomlådor, ej heller knyta fast eller på annat satt fasta något i racket eller fastigheten


Skotta bort snö

Skotta inte bort snö over balkongräcket.


Trädgård och uteplats


Eldning

Eldning av trädgårdsavfall får ej ske


Grävning

Gräv inte i din tomt utan styrelsens medgivande. Det ligger stark och svagströmsel på olika djup i samtliga trädgårdar i fastigheten.


Sandlåda/lekredskap

Om boende vill anordna en sandlåda får den inte grävas ned utan den skall anläggas ovan mark. Större lekredskap, t.ex rutschkana, hoppborg och egen sandlåda innebär också att den boende avsäger sig hjälp med gräsklippning och måste sköta den själv. Den boende ansvarar för säkerheten kring dessa egna anordnade lekatrialjer.


Pool/bassäng

Pool och bassäng får ej anläggas på föreningens fastighet.


Växter, häck, etc.

Plantering får endast ske med styrelsens medgivande.


Målning av träytor

Målning eller ytbehandling i övrigt får ej ske utan styrelsens medgivande.


Byggnation

Inget tillägg eller ändring av den befintliga byggnationen avseende insynsskydd i trä eller liknande får ske.